Технологията

ТЕХНИЧЕСКИ ПРИНЦИПИ И МЕТОД НА ПРОИЗВОДСТВО
Независимо от това , че ‘’ ШАТО ДЕ ВАЛ ‘’ използва модерни инструменти , като : destemmer или мачкане на гроздето като се изваждат чепките, хидравлична преса и контрол на температурата, ние спазваме традиционалния метод на винопроизводство . Всички наши червени вина ферментират в отворени дъбови съдове от 1200 литра при температура от 27 ° – 32 ° C. След което марсинацията с обливане три пъти дневно, протича между 8 – 30 дни, мелолактичната ферментация е задължителна. Поради захлаждащото време в края на октомври, в много случаи мелолактичната ферментация на нашите вина , протича през пролетта на следващата година. След завършване на марсинацията виното го отачаме в повечето случаи в нови дъбови бурета от 225 – 500 литра ( ние не пресираме джибрите и не използваме пресирано вино ) . Всички наши вина са Free Rune или самоток . Отлежаването на виното в продължение от 12 до 18 месеца се извършва в три вида френски дъб , един вид американски дъб и три вида български дъб .
В същото време претачането на виното е минимално от два до три пъти , като изключително внимание обръщаме на санитарните условия , излагането на кислород и допълване на бъчвите на всеки 7 дни , при температура 20 ° C .

След като нашите червени вина произхождат от приблизително 12 сорта грозде , купажирането на отделни партиди и бъчви е сложна процедура . Малки количества от всяка една бъчва се изпращат на специална комисия организарана от нас , в която участват : професионални енолози и винотехнолози,сумелиери , търговци на вино , наши клиенти и други . След което виното се купажира и проби се изпращат в Националната-лозаро-винарска камара и официална лаборатория за изследване на алкохолни напитки . След получените резултати , започват сложни процедури за купажиране , които в много случаи изискват висша математика и Calcules .

Виното е готово за бутилиране , което се извършва от бутилираща линия последна мода на технологията. В този вид технология виното не минава през помпи , филтри , или каквито и да било инструменти , отива директно в бутилката без да бъде изложено на абсолютно никакво окисляване .
Всички наши бели вина са произведени в три стила : единия е Бургундски стил , другия е Шампейн метод и третия Уайт Бордо , които са леко пресирани на хидравлична преса и сокът е отделен в 225 – 500 литра барик , в които протича ферментацията при температура от 14 ° – 18 ° C , обикновено от 20 – 30 дни .
В повечето случаи като например Шардоне , виното се оставя да протече и мелолактична ферментация в стил Бургундия . В случая на специалната ни селекция бяло вино , наречено Куве използваме стил Бордо , в който голяма част от гроздето е обхванато от благородна плесен или т.нар.”батрисистсинерия ‘’ .
В третия стил Совиньон Блан е ферментирал на много ниска температура ( между 12 ° – 15 ° C ) , без мелолактична ферментация и без утайки , за да може да се запази по възможност най – голямата свежест и в същото време виното да бъде готово за консумация след 8 месеца .

АЗ ВЯРВАМ , ЧЕ ВИНАРСТВОТО НЕ Е БИЗНЕС , А Е КУЛТУРА, което всъщност е и моята философия. Моето вино да е приятно и вкусно на всяка една глътка , да има възможността да е приятно в устата и в интелекта , да има възможността да държи интереса на този който го пие , да дава интензивни аромати и вкус без да бъде тежко , да има възможността да отлежава и да става все по – добро , да отразява мястото от което произхожда ( своя тероар) ,да има възможността да се изяви специфичния микроклимат и уникалното месторазположение на лозето и неговите почвени характеристики .
Да отразява желанието , усилията , любовтта и страстта на винопроизводителя .

                                                                                                                                                                С  уважение : 

ВАЛ МАРКОВ
Собственик  на ” ШАТО ДЕ ВАЛ ”
 

НАЗДРАВЕ !!!